top of page
Flovi_hero.jpg

Flovi – Datan avulla Kuusamosta maailmalle

Flovin tarina kertoo, miten tavallinen Kuusamosta lähtöisin oleva pk-yritys on muuntautunut datavetoiseksi kansainvälistyväksi kasvuyritykseksi. 

​

“Perustimme yrityksen opiskelujen ohessa vuonna 2008 ja aina vuoteen 2015 asti yrittäminen oli perinteistä elinkeinon harjoittamista autoalalla. Datasta ja teknologiasta emme ymmärtäneet mitään”, yksi alkuperäisen yrityksen perustajista, nykyinen Flovin toimitusjohtaja Aapeli Kallunki kertoo. Flovi tunnettiin aiemmin nimellä Biila.

 

Vuonna 2015 yritys päätti keskittyä vain yhteen asiaan: miten autot saadaan siirrettyä paikasta toiseen mahdollisimman kätevästi, nopeasti ja kustannustehokkaasti.

 

“Ydinajatuksena oli laskea auton siirtokustannukset niin lähelle nollaa kuin mahdollista. Jotta tämä onnistuisi, kaikki mahdollinen auton kuljettamista lukuun ottamatta pitäisi automatisoida”, Kallunki kertoo.

 

Tämä onkin Kallungin ensimmäinen oppi pk-yrityksille: kannattaa käyttää energiaa sen tunnistamiseen, mikä on keskeinen ongelma, jonka yritys yrittää ratkaista. Ja keskittyä ongelman ratkaisemiseen mahdollisimman tehokkaasti eri keinojen, myös datan, avulla.

​

Datasta tuli Floville tärkeää vähitellen

 

Oman teknologian kehityksessä Flovi luotti aluksi ulkopuolelta ostettuun koodaukseen ja vuonna 2016 syntyi Omakuski-palvelu, jossa auton siirron voi tilata verkosta automaattisesti ja järjestelmä ohjaa tilauksen automaattisesti sopivalle vapaalle kuljettajalle. Samalla dataa alkoi kertyä, kuten mitä reittiä auto siirrettiin, missä ajassa, miten onnistuneesti ja millaisilla polttoainekustannuksilla.

 

“En kuitenkaan ymmärtänyt mitään SaaS-liiketoiminnasta, datasta enkä teknologiasta. Vuonna 2017 löysin yrityksen hallitukseen alan osaajia ja sparraajia. Loimme strategian rakentaa teknologiaan ja dataan perustuvan liiketoimintamallin, joka on mahdollista viedä ulkomaille”, Kallunki muistelee.

 

Toisena oppina Kallunki antaa osaamisen ja sparrauksen hakemisen yrityksen ulkopuolelta: “Jos lähtisin perustamaan tällaista yritystä uudelleen, hakisin itselleni sparraajan eri tilanteisiin paljon aikaisemmin kuin mitä olen tehnyt”.

 

Teknologian ydinosaaminen ostettiin yrityksen sisään

 

Vuoteen 2018 mennessä datan merkitys liiketoiminnalle oli noussut elintärkeäksi: “Tajusin, että emme voi vain ostaa teknologiaa ulkopuolelta, vaan tarvitsemme yrityksen sisälle aivot, jotka ymmärtävät teknologiaa ja etsivät maailmalta parhaita tapoja kehittää teknologiaa ja dataan pohjautuvaa liiketoiminnan optimointia. Siksi ostimme aiemmin kumppanina toimineen ohjelmistoyrityksen yrityksen sisäiseksi kehitysyksiköksi.”

 

Myöhemmin Flovi tilasi diplomityön, jossa tutkittiin, miten voidaan tehokkaasti optimoida ja ketjuttaa erilaisia siirtoajoja, miten ratkaista erilaisia logistisia ongelmia sekä millaista dataa ja teknologiaa ratkaisuihin tarvitaan. Näin syntyi Flovi Labs, jossa nykyisin ratkotaan logistisia ongelmia datan ja tekoälyn keinoin.

 

Osaajien aktiivinen etsiminen on Kallungin kolmas oppi pk-yrityksille: “Tälläkin hetkellä kierrän yliopistoja ja ammattikorkeakouluja, joista löytyy hyviä osaajia ja jotka ovat valmiita tekemään töitä järkevillä kustannuksilla. Jokaisen kasvuhaluisen yrittäjän kannattaa katsella valmistuvia nuoria oman alan osaajia.”

 

Skaalautuva liiketoimintamalli vie Euroopan markkinaan

 

Tänään Flovi on dataohjattu autojen siirtoon ja logistiikkaan keskittynyt Suomessa ja Ruotsissa toimiva kasvuyritys. Alkuvuonna 2025 yritys osti vaihtoautokauppa Sakan logistiikkatoiminnot ja muutti nimensä Biilasta Floviksi. Liikevaihtotavoite vuodelle 2025 on 20 miljoonassa eurossa, kun vielä vuonna 2020 yrityksen liikevaihto oli noin 2 miljoonaa euroa.

 

“Hyödynnämme dataa ja tekoälymalleja optimoidaksemme kuljetusreitteja ja -tapoja. Kun saamme auton siirrettäväksi, tekoälymallimme arvioivat oman datan, julkisen datan ja kumppanien datan avulla, mikä on nopein ja kustannustehokkain tapa siirtää auto paikasta A paikkaan B. Onko se ihminen, rekka vai laiva? Yhä enemmän meillä on rajat ylittäviä kuljetuksia”, Kallunki kertoo.

 

Mitä enemmän dataa Floville kertyy, sitä paremmin se voi ratkoa logistisia ongelma, optimoida toimintaansa ja saada kilpailuetua omalla alallaan.

 

“Enää meidän ei tarvitse arvata. Oli päätös pieni tai iso, perustamme päätöksenteon dataan ja datasta tehtyihin mallinnuksiin ja skenaarioihin. Parhaillaan validoimme, mihin Keski-Euroopan maihin laajennamme toimintaamme seuraavana. Joka maassa myytävien autojen siirtämisessä on samankaltaisia haasteita”, Kallunki kertoo.

 

Dataan pohjautuva kehittäminen ei kuitenkaan ole koskaan valmista. Yksi Flovin haasteista on löytää tai kehittää ratkaisu, miten se saisi käyttöönsä dataa tyhjinä kulkevista rekoista, jotka voisivatkin kuljettaa siirrettävän auton.


 

Datan hyödyntämisessä kolme vaihdetta

​

Aapeli Kallungin mukaan dataa kannattaa lähteä hyödyntämään kolmessa eri vaiheessa.

 

  1. Ensin pitää ymmärtää, mitä ongelmaa yritys ratkaisee ja miksi. Mitä oleellista dataa ongelman ratkaisemiseksi tarvitaan ja miksi.

  2. Toisessa vaiheessa itse kerätyn ja muualta hankitun datan avulla ratkaistaan ydinongelmaa paremmin, esimerkiksi tuottamalla palvelua kilpailukykyisempään hintaan, antamalla asiakkaalle parempaa tai uudenlaista palvelua, tai optimoimalla toimintaa kustannustehokkaammaksi.

  3. Kolmannessa vaiheessa dataa hyödynnetään päätöksenteossa, niin isoissa kuin pienissäkin asioissa. Kaikki päätökset perustetaan dataan ja datan pohjalta tehtyihin mallinnuksiin ja skenaarioihin, oli sitten kyse uusista palveluista tai uusille markkinoille menosta.

​

​

​

​

 

​

 

Katso videolta Flovin tarina tiiviissä muodossa

bottom of page